donderdag 26 april 2012

Andrea Croonenberghs viste 'Canzonissima' weer op


Andrea Croonenberghs viste 'Canzonissima' weer op

In de jaren zestig was Canzonissima een absoluut begrip. Het was een liedjeswedstrijd die de toenmalige BRT vanaf 1963 organiseerde en die de kandidaat voor het Songfestival opleverde, zoals Louis Neefs met Ik heb zorgen of Nicole & Hugo met Goeiemorgen morgen. Tv-presentatrice en actrice Andrea Croonenberghs viste dat Vlaamse muzikale verleden nu opnieuw op, voor een liedjesprogramma dat vanaf 20 september langs de culturele centra toerde. Ze kreeg daarvoor de hulp van onder meer Marc Dex, die aan Canzonissima zijn grootste hit O clown overhield, en Jan Muës.

Canzonissima is een begrip geworden in de geschiedenis van de Vlaamse muziek. In 1963 werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd, vaak als voorronde voor het songfestival. De toenmalige BRT organiseerde negen voorrondes met telkens twaalf kandidaten. Andrea Croonenberghs, Marc Dex en Jan Mues halen herinneringen op.

Canzonissima, een pak jeugdsentiment gebundeld in een lekker bekkend woord. Het tv-programma was jarenlang de selectieproef voor het Eurovisiesongfestival. ‘Andrea Croonenberghs, Marc Dex en Jan Mues hebben er, samen met een geweldig stel muzikanten, een show van gemaakt. De seniorenraad van Diest zette die op de affiche als afsluiter van de seniorenweek.

De formule van Canzonissima is simpel. De show brengt een chronologisch overzicht van een aantal monumenten uit de geschiedenis van het Vlaamse lied. De muziek wordt doorspekt met anecdotes en commentaar van Andrea Croonenberghs. Af en toe een projectie van een filmpje met een Vlaamse vedette en vooral heel veel sentiment.

De muzikanten op het podium garanderen een topprestatie. Bas Bulteel op keyboards, Frank Stoffelen op bas en Eric Rits op drums zijn vaste waarden in de Vlaamse muziekscene. Marc Dex, Andrea Croonenberghs en Jan Muës zijn de spitsen van de band.

Het imago van Marc Dex zal voor altijd bepaald blijven door Oh Clown. Maar deze Vlaamse crooner heeft veel meer potentieel. Dat bewijst hij in deze show. Hij blijft moeiteloos overeind naast klassedame Andrea Croonenberghs en het onmeetbare talent van duizendpoot Jan Muës.

De Vlaamse artiesten hebben misschien internationaal geen hoge ogen gegooid maar de terugblik van Canzonisima maakt duidelijk dat ze een sterke reeks tijdloze songs hebben neergezet. Als Marc Dex opent met Langzaam tikt de klok de tijd voorbij, murmelt de zaal de evergreen van Johny White onmiddellijk mee. Verloren hart, verloren droom is een song voor de eeuwigheid . Andrea Croonenberghs pikte onmiddellijk erna in. Ze had duidelijk een plan met keyboardman Bas Bulteel.

Andrea Croonenberghs zette Dag vreemde man , een van de mijlpalen van An Christie, a capella in.  Bulteel vulde de intimiteit van het moment pakkend aan. Het publiek zong dit keer volop mee. Na dit gevoelige hoogtepunt toverde Jan Muës nog een tapdans uit zijn opvallende dansschoenen. Het slot van de show was hilarisch. Drummer Eric Rits alludeerde tijdens de ganse voorstelling op het nummer Tamboerke van Micha Marah. Andrea Croonenberghs kwam het podium opgestapt met een majorettenstok, het refrein van Tamboerke op de achtergrond. Het nummer zelf bleef het publiek gelukkig bespaard.

3 opmerkingen: